Discriminarea femeilor la job: cum se manifestă şi cum poate fi combătută?

Discriminarea la locul de muncă reprezintă o problemă intensă, îndelung dezbătută, iar dacă mai există persoane care încă mai cred că diferenţele dintre femei şi bărbaţi au fost depăşite, a venit vremea să conştientizeze faptul că astfel de situaţii neplăcute îşi fac în continuare simţită prezenţa. Cele mai afectate sunt reprezentatele sexului feminin, considerate veriga slaba a societăţii, în ciuda faptului că există numeroase exemple …care dovedesc faptul că şi femeile pot ocupa funcţii înalte, ba chiar pot conduce companii recunoscute atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Totuşi, în România, diferenţele şi nedreptatea la job nu reprezintă o surpriză, în ciuda eforturilor legislative de combatere a discriminării. Indiferent de efortul depus în acest sens, femeile nu pot depăşi limitele impuse de angajatorii care subestimează capacitatea acestora de a evolua în carieră. Cu toate acestea, trebuie să înveţi să te lupţi cu prejudecăţile prezente în ţară dacă îţi doreşti să îţi construieşti o carieră frumoasă.

Iată cum se manifestă discriminarea la locul de muncă!

Dacă abia te-ai angajat şi ai observat că managerul tău nu are un comportament adecvat faţă de tine, nu accepta lucrurile aşa cum sunt, ci semnalează problema. Mai jos, se afla cele mai frecvente situaţii cu care te-ai putea confrunta. Învaţă să le înfrunţi, astfel încât să dovedeşti că meriţi, din plin, poziţia pe care o ocupi în firmă.

  1. Salariile. Un studiu recent realizat arată că femeile sunt plătite mult mai prost decât bărbaţii, deşi, în mod normal, ar trebui să fie egalitate între ei. Indiferent de poziţia ocupată, reprezentanţele sexului feminin primesc un salariu cu mult mai mic decât bărbaţii, iar negocierile în această privinţă se realizează şi în funcţie de aspecte care nu ar trebui să conteze: dacă sunt căsătorite sau nu ori dacă au copii. Dacă te confrunţi cu o astfel de situaţie, negociază cât de mult poţi şi cere-ţi drepturile, mai ales dacă te simţi nedreptăţită. Nu trebuie să rămâi la un job doar pentru că ai impresia că nu vei găsi altceva. O variantă minunată pentru tine poate fi video chatul. Vei fi tratată în mod egal cu restul colegelor tale şi vei primi bani în funcţie de performanţele tale. Informează-te şi mergi la un studio de video chat precum BEYOU Studio dacă vrei să ai parte de o viaţă fără griji.
  2. Imposibilitatea de a lucra unde îţi doreşti. Ştii deja că, în România, încă persista mentalitatea conform căreia anumite poziţii nu pot fi ocupate decât de bărbaţi, femeile neavând nicio şansă în faţa lor. Iată şi motivul pentru care cei mai mulţi dintre medici şi poliţişti sunt bărbaţi. Totuşi, dacă tu crezi că ai aptitudinile necesare astfel încât să dezvolţi o carieră într-un domeniu destinat bărbaţilor, nu acceptă să fii refuzată doar pentru că eşti femeie.
  3. Hărţuire. Nu ar trebui să te surprindă dacă la noul job ţi se fac anumite remarci cu subînţeles de către manager, ori dacă unul dintre colegi îţi face avansuri. Lucrurile astea se întâmplă frecvent, iar tu nu trebuie să rămâi indiferenţă în faţa acestui comportament. Nu accepta un astfel de tratament nici măcar în glumă, căci poţi fi percepută greşit.
  4. Interviul. Îţi poţi da seama de modul în care vei fi tratată la birou chiar de la interviu, căci, dintotdeauna, femeile au fost privite altfel. Aşadar, dacă la prima întâlnire cu un angajator primeşti întrebări legate de aspectul fizic, de situaţia civilă ori dacă ai sau nu copii, gândeşte-te de două ori înainte să accepţi oferta de angajare. Foarte mulţi manageri considera că nu are rost să accepte o doamnă care îşi doreşte copii, căci ori va pleca ori va intra în concediu prenatal în curând.
  5. Femei cu handicap. Este bine ştiut că majoritatea femeilor cu handicap nu ocupă un loc de muncă. Indiferent de natura afecţiunii pe care o au şi de atribuţiile pe care le presupune jobul în sine, foarte mulţi dintre intervievatori refuză să discute ori să dea o şansă celor care au un anumit handicap. Dacă te afli printre acestea, aminteşte-ţi că ai drepturi egale ca şi ceilalţi şi ca un simplu defect nu te poate împiedica să lupţi pentru ceea ce îţi doreşti.

Iată 5 situaţii cu care te poţi confrunta în momentul în care ai luat decizia de a avea un job. Înfruntă toate cele menţionate anterior cu capul sus, mai ales că nu ai de ce să accepţi discriminarea într-o societate în care se doreşte tot mai mult emanciparea femeii.

Dacă ţi-a plăcut ceea ce ai citit… nu beau cafea… dar cu o prăjitură mă poţi cumpăra… ador “savarina”. 😊 Click pe butonul de donaţie!

Autor: Domnu' Roz

Domnu' Roz +18 – Artă erotică, povestiri, fantezii…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.