Un studiu realizat anul trecut de LinkedIn a arătat că femeile au mai mult succes decât bărbații în a-și găsi un loc de muncă. Mai precis, femeile au cu 16% mai multe șanse să își găsească mai repede un job și cu 18% mai multe șanse să găsească un job care cere un nivel profesional de senioritate. În plus, un alt studiu, realizat tot de binecunoscuta platformă profesională, a evidențiat și un aspect destul de interesant: femeile nu numai că își găsesc mai repede un nou loc de muncă, ci aplică la mult mai puține joburi, comparativ cu bărbații. Care sunt explicațiile oferite de experții în resurse umane – în cele ce urmează:…
Femeile sunt mai selective și au o strategie de căutare diferită
Potrivit experților în resurse umane citați de publicația americană Forbes, femeile și bărbații folosesc strategii foarte diferite atunci când caută un nou loc de muncă, iar aceasta ar putea fi una dintre explicațiile pentru concluziile studiului LinkedIn’s Gender Insights report.
Astfel, potrivit statisticilor, 41% dintre femei spun că una dintre strategiile lor vizează documentarea temeinică. Mai precis, acestea susțin că se documentează foarte bine cu privire la compania căreia îi trimit CV-ul, atât din punct de vedere al istoriei companiei, cât și din punct de vedere al culturii organizaționale a acesteia.
În plus, femeile se pare că sunt mai selective: 90% dintre cele care au participat la studiul LinkedIn au spus că nu aplică la un job decât dacă acesta se suprapune în proporție de 90% peste criteriile și așteptările lor.
De cealaltă parte, bărbații au declarat că trimit CV-uri chiar și atunci când anunțul de angajare întrunește doar 60% din așteptările și criteriile lor.
În ciuda studiului LinkedIn, recrutorii recunosc că discriminează femeile
Același studiu a arătat, totodată, și lucruri mai puțin plăcute, însă deja cunoscute: mai precis, a confirmat că recrutorii rămân, în continuare, într-o zonă de discriminare foarte puternică.
În ciuda faptului că femeile reușesc să își găsească mai repede un job, comparativ cu bărbații, totuși recrutorii recunosc că atunci când caută un profil de candidat pe LinkedIn, tind să consulte mai întâi profiluri de bărbați și să sară profilurile de femei, cel puțin în prima etapă – cea a scanării.
Ulterior, însă, când consultă și profilurile de femei și ajung la concluzia că acestea sunt la fel de calificate, tind să facă un număr de oferte relativ egal ambelor sexe.
Tocmai de aceea, potrivit publicației americane Forbes, marile companii din Statele Unite încep să pună o presiune tot mai mare pe rețelele și platformele dedicate recrutării pentru ca acestea să ofere și posibilitatea de a efectua recrutări fără a le mai afișa specialiștilor în resurse umane în prima etapă numele și poza de profil a candidatului.
Un studiu al Universității Yale a arătat, la rândul său, că recrutorii au nevoie de politici de recrutare mai transparente și mai stricte. Yale a dat recrutorilor săi două CV-uri: unul care se potrivea perfect cerințelor postului scos la concurs – acest CV aparținea unei femei – și alt CV care nu bifa toate cerințele cerute de job – acest CV aparținea unui bărbat.
Surprinzător, recrutorii au preferat să aleagă CV-ul bărbatului, pe care l-au considerat mai competent și căruia – mai mult – au spus că i-ar fi oferit un salariu mai mare cu 4.000 de dolari decât cel pe care ar fi fost dispuși să-l ofere femeii.
Și un studiu International Journal of Project Management a ajuns la aceleași concluzii: folosind doi candidați fictivi pentru un rol de management, studiul a reușit să arate că recrutorii au preferat candidatul bărbat, deși candidatul femeie avea un CV la fel de bun.
Domeniile în care femeile sunt favorizate înclină balanța
Cu toate acestea, vestea bună e că, atunci când trec peste tendința de a discrimina, recrutorii descoperă că femeile sunt la fel de competente ca bărbații și le fac o ofertă.
Aceasta este, în concluzie, explicația pentru rezultatele studiului LinkedIn, care arată că, în ciuda discriminării, femeile au cu 16% mai multe șanse decât bărbații să fie angajate, din toate motivele expuse anterior (strategie diferită de căutare, documentare temeinică, grad de selectivitate mai mare etc.).
De asemenea, nu în ultimul rând trebuie luate în considerare și domeniile în care femeile sunt favorizate la angajare. Profesii precum asistent medical, angajări videochat, hostesă, stewardesă sau moașă (cadru medical) sunt, de obicei, rezervate femeilor, prin urmare aceste domenii contribuie și ele la echilibrarea balanței.
În concluzie, dacă ești în căutarea unui nou job, acesta este momentul să deschizi LinkedIn sau site-urile de joburi locale și să începi să trimiți CV-uri. Noi îți dorim succes!
sursa foto: Wow Agency
material scris de Wow Agency
Dacă ţi-a plăcut ceea ce ai citit… nu beau cafea… dar cu o prăjitură mă poţi cumpăra… ador “savarina”.
https://revolut.me/florincerchez
Materialele publicate pe acest blog intră sub incidenţa dreptului de autor. Copierea totală sau parţială, distribuirea şi difuzarea neautorizată reprezintă o încălcare a dreptului de autor şi se pedepseşte conform legii. Pentru contact folosiţi adresa: domnuroz@yahoo.com
Superb adevar
Adevărat domnu Roz că și io imediat a-m devenit prim ministra. Și nici nu a-m avut note mari la șcuală.